Lichtstraat in overkapping

De ochtendzon die door je overkapping of veranda straalt, terwijl je geniet van een kopje koffie. En ‘s avonds vanuit de overkapping de sterrenhemel aanschouwen. Dit is mogelijk met de toevoeging van een lichtstraat. Lees hier alles over een passende lichtstraat voor jouw overkapping, de juiste glaskeuze voor ongeïsoleerde ruimtes en extra opties om optimaal te genieten van dat kopje koffie in de ochtendzon.

3 redenen voor een lichtstraat in een overkapping

Daglicht

Één van de grootste voordelen is de hoeveelheid daglicht. Een overkapping zorgt door het dichte dak voor veel schaduw. De ruimte onder het dak wordt donkerder dan de omgeving. De hoeveelheid schaduw neemt toe naarmate het dak groter wordt. In veel gevallen wordt een overkapping aan de woning bevestigd, dit zorgt er voor dat ook de aangrenzende woning donkerder wordt. Door te kiezen voor een lichtstraat ontvangt de overkapping en de eventueel aangrenzende woning meer daglicht. 

Eyecatcher

Een lichtstraat is een echte eyecatcher voor de overkapping. De lichtstraat zal opvallen in het dak en geeft een ruimtelijk effect aan de ruimte. Door het gebruik van glas kan je 's avonds vanuit de overkapping genieten van de sterrenhemel. Onze schilddak lichtstraat geeft de meest ambachtelijke en elegante uitstraling aan jouw veranda. Voorbeelden van uitgevoerde projecten staan iets verder op deze pagina. 

Ventilatie

Door te kiezen voor een lichtstraat met permanente ventilatie krijgt u een natuurlijke luchtstroom. Bij een openslaand raam (elektrisch of handmatig) kunt u zelf kiezen wanneer u ventileert. De grootste voordelen van ventilatie in de lichtstraat zijn dat de warmte weg kan en insecten minder onder het dak blijven hangen.

Overkapping met lichtstraat

Wanneer je dit leest ben je hoogstwaarschijnlijk op zoek naar een geschikte lichtstraat voor jouw overkapping of veranda. Wij nemen je mee in de wereld van ambachtelijke lichtstraten, passend voor jouw situatie. Wat voor type overkapping je ook hebt, de lichtstraten van Winters Lichtstraten passen altijd in een houten overkapping, terrasoverkapping of overkapping aan huis. Het is belangrijk om vanuit jouw persoonlijke voorkeur, budget en stijl een geschikte lichtstraat te vinden. De meest gekozen lichtstraten in een houten overkapping zijn het zadeldak, de vlakke lichtstraat of de schilddak lichtstraat. 

 

Zadeldak lichtstraat: door het puntdak effect ontstaat er meer hoogte in de ruimte. Hierdoor is de onderliggende ruimte hoger en geeft het een open en ruimtelijk gevoel. Tevens mogelijk in combinatie met een openslaand raam (elektrisch of handmatig). 

 

Vlakke lichtstraat: de verdeling van het glas in het frame kan naar eigen smaak worden samengesteld voor jouw overkapping of veranda. Ons standaard formaat van 2000 x 1000 mm is verkrijgbaar vanaf €2.164. De vlakke lichtstraat heeft de voordeligste prijsstelling binnen ons assortiment.

 

Schilddak lichtstraat: dit is het paradepaardje binnen ons assortiment lichtstraten. Het belangrijkste voordeel in vergelijking met andere lichtstraten is de optimale vorm van natuurlijk lichtinval door de vier glazen zijden. Het geeft tevens een stijlvolle, ambachtelijke uitstraling aan jouw overkapping of veranda. Zie inspiratie foto’s van uitgevoerde projecten hieronder.

Zadeldak lichtstraat in overkapping 4000 x 1700

Zadeldak lichtstraat in overkapping 4000 x 1700

Schilddak lichtstraat in overkapping afmeting 1300 x 2600

Schilddak lichtstraat in overkapping afmeting 1300 x 2600

Schilddak lichtstraat in overkapping 4000 x 1750

Schilddak lichtstraat in overkapping 4000 x 1750

Zadeldak in overkapping 4000 x 1800

Zadeldak in overkapping 4000 x 1800

Schilddak lichtstraat in overkapping 3000 x 1500

Schilddak lichtstraat in overkapping 3000 x 1500

Vlakke lichtstraat in overkapping 3400 x 1600

Vlakke lichtstraat in overkapping 3400 x 1600

Vlakke lichtstraat in overkapping afmeting 3000 x 1600

Vlakke lichtstraat in overkapping afmeting 3000 x 1600

Vlakke lichtstraat 5000 x 1600

Vlakke lichtstraat 5000 x 1600

Schilddak lichtstraat 3274 x 1780

Schilddak lichtstraat 3274 x 1780

Veranda met lichtstraat

Mogelijk vraagt u zich af of wij ook lichtstraten op vrijstaande veranda’s plaatsen. Ja, dit doen wij ook. Het is waardevol om optimale lichtinval en comfort te ervaren in een vrijstaande veranda in de tuin. Veelal volstaat hier een vlakke lichtstraat. Natuurlijk behoort een zadeldak of schilddak ook tot de mogelijkheden voor optimale esthetische aantrekkingskracht en een onderscheidende uitstraling. Wat is nu fijner om tijdens het voorjaar te genieten van de natuur en het daglicht, en toch lekker droog te zitten onder uw veranda? 

Het beste glas voor jouw lichtstraat overkapping

Voor een lichtstraat in een niet geïsoleerde ruimte is enkel glas mogelijk. Wij adviseren echter voor een kleine meerprijs hoog rendement veiligheidsglas (dubbel). Enkel glas condenseert eerder aan de binnenzijde van de lichtstraat. In combinatie met voldoende ventilatie zal dit minder snel voorkomen. De kans dat dubbel glas aan de binnenzijde condenseert is aanzienlijk kleiner. Daarnaast is bij dubbel glas de ruimte in de toekomst te isoleren. Ook is met dubbel glas zonwerende beglazing mogelijk. Hiermee verminder je de hitte onder de lichtstraat tijdens de warme dagen. De buitentemperatuur kunnen we niet verlagen, maar de directe opwarming onder de lichtstraat is aanzienlijk te verminderen. Zonwerende beglazing is alleen in dubbel glas (geïsoleerd glas) mogelijk.

Houd het koel met een geventileerde lichtstraat

Permanente ventilatie is alleen geschikt in niet geïsoleerde ruimtes zoals een veranda of overkapping. Het zorgt ervoor dat er geen warmte ophoopt bij warm weer. Tevens voorkomt het vliegen en insecten onder de lichtstraat door de natuurlijke luchtstroom. Wij adviseren permanente ventilatie in een open ruimte zoals veranda of overkapping. Permanente ventilatie is mogelijk bij een zadeldak, schilddak en vlakke lichtstraat.  

Zadeldak met ventilatie

Zadeldak met ventilatie

Zadeldak met permanente ventilatie

Zadeldak met permanente ventilatie

Vlakke lichtstraat met permanente ventilatie

Vlakke lichtstraat met permanente ventilatie

De meest gekozen lichtstraten voor een overkapping zijn het zadeldak, vlakke lichtstraat en schilddak lichtstraat. Op nummer 1 als meest gekozen staat de zadeldak lichtstraat vanwege de prijs-kwaliteitsverhouding.  

Het plaatsen van een lichtstraat in een overkapping of veranda kan vanaf €2.164 met een vlakke lichtstraat (2000 x 1000 mm). Een schilddak in hetzelfde formaat kost €3.197 en de investering voor een zadeldak ligt hier net onder: €2.723 (2000 x 1250 mm). Glaskeuze, extra opties en plaatsing spelen een rol in de definitieve kosten.

Ons advies voor type glas in een geïsoleerde ruimte is hoog rendement veiligheidsglas (dubbel). Een waardevolle toevoeging is met zonwerende beglazing en ventilatie om de warmte onder overkapping te minimaliseren en insecten te voorkomen.

Een veel gekozen optie bij het plaatsen van een lichtstraat in een overkapping is het aflakken van de lichtstraat. Dit wordt aangebracht na 2 lagen grondverf.

Ja, wij plaatsen zowel lichtstraten in een overkapping aan het huis als in losstaande veranda’s.

  Vul het offerte formulier in en ontvang binnen één werkdag een offerte op maat. Weet je de specifieke afmetingen van de lichtstraat niet? Geeft niets, vul ‘in overleg te bepalen’ in en wij nemen binnen een werkdag contact met jou op. 

HOGE KWALITEIT EN 10 JAAR GARANTIE

Het frame voor onze lichtstraten wordt gemaakt van duurzaam Meranti hardhout. De buitenkant wordt afgewerkt met een hoogwaardige aluminium constructie.
Door altijd te werken met kwalitatieve producten en mensen geven we 10 jaar garantie op Winters Lichtstraten. En dat voor een hele scherpe prijs.