Zonwering voor lichtstraten

Een lichtstraat kan naast veel daglicht ook extra opwarming genereren. Waar moeten we rekening mee houden en welke oplossingen zijn er.

Zonwering voor lichtstraten

Een lichtstraat laat veel daglicht binnen, een bijkomend voor/nadeel is dat zonlicht ook warmte met zich meebrengt. In de wintermaanden kan deze warmte erg welkom zijn, maar in de zomermaanden kan het ook wenselijk zijn om deze warmte buiten te houden. Er zijn meerdere mogelijkheden om dit te doen. Wij nemen u mee in de meest voor de hand liggende oplossingen.

Zonwering aan de buitenzijde

Zonwering aan de buitenzijde

Zonwering aan de buitenzijde van de lichtstraat zorgt er voor dat de warmte de ruimte niet binnendringt. Doordat de zonwering aan de buitenzijde wordt toegepast moet zowel de technische installatie als het doek weersbestendig zijn. De zonwering wordt bij een vlakke lichtstraat aangebracht op het frame van de lichtstraat waardoor de constructie in geopende situatie nagenoeg geen daglicht wegneemt. Bij een zadeldak lichtstraat kan de motor aan de boven en onderzijde van de lichtstraat geplaatst worden. Bij een schilddak is een zonwering aan de buitenzijde lastig, i.v.m. de vier schuine zijden. Hier wordt in het geval van zonwering vrijwel altijd gekozen voor een zonwering aan de binnenzijde.

Warmtewerende beglazing

Warmtewerende beglazing

Bij warmtewerende beglazing wordt de warmte door middel van een speciale coating op de buitenruit afgebroken(weerkaatst). Deze coating zorgt er voor dat de warmte niet doordringt in de woning. De keuze voor warmtewerende beglazing is op voorhand te maken, achteraf is dit erg lastig/kostbaar aan te passen. Wij adviseren warmtewerende beglazing wanneer de lichtstraat op het hoogtepunt van de dag (12:00 - 15:00) in de zon staat. Zonwerende beglazing is een goede en betaalbare oplossing, dit is dan ook de meest gekozen optie.

Zonwering aan de binnenzijde

Zonwering aan de binnenzijde

Zonwering aan de binnenzijde van de lichtstraat wordt regelmatig gekozen aangezien dit een goedkopere oplossing is dan zonwering aan de buitenzijde. In de meeste gevallen wordt slechts één doek/motor gebruikt (dit is afhankelijk van het formaat van de lichtstraat). De zonwering wordt aan de binnenzijde van de dagkantbetimmering geplaatst. Door de constructie van de zonwering aan de binnenzijde van de dagkantbetimmering zal er altijd een kleine reductie zijn in de hoeveelheid daglicht. De lichtstraat kan volledig verduisterd worden wat voor bijvoorbeeld slaapkamers interessant is. Bij een zonwering aan de binnenzijde is al wel een gedeelte van de warmte naar binnen getreden.

Zonwering opties

Veel lichtstraten worden uitgevoerd met een "standaard" zonwering. Het is wel erg belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende opties om te bepalen of de standaard lichtstraat zonwering ook het beste past in uw situatie.

Opties voor zonwering zijn:

Plaatsing zonwering
Wanneer u de zonwering laat plaatsen moet afgestemd worden op de situatie. In enkele gevallen is achteraf montage lastig, denk aan lichtstraten in een hellend dak.

Motoren 
Bij een zadeldak lichtstraat kunnen de motoren op de nok geplaatst worden maar ook aan de onderzijde. Twee motoren op de nok geven schaduw in de lichtstraat en zijn duidelijk zichtbaar wanneer de zonwering open is.

Doek 
Er zijn veel verschillende soorten doek beschikbaar. Natuurlijk is het doek verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar er zit ook verschil in de kwaliteit van het doeken net als de lichtdoorlatendheid en de manier van afwerking (stiksels) 

Sluiting
de zijsluiting van het doek is ook uit te voeren met een ritssluiting wat resulteert in een super strak doek.

Daarnaast zijn er nog meerdere opties welke eventueel goed bij uw situatie passen, laat u daarom goed voorlichten door Marino.

Ventilatie in lichtstraat

Naast warmtewerende opties, is het ook mogelijk om de warmte eenvoudig de ruimte uit te laten. Een openslaand raam (elektrisch of handmatig) zorgt voor ventilatie op het hoogste punt in de ruimte, hierdoor kan de warme lucht eenvoudig de ruimte verlaten (warme lucht stijgt op).

Meer informatie over een openslaand raam

Marino Zonwering

Wij produceren zelf geen zonwering, hiervoor hebben wij een partner; Marino Zonwering. wanneer u belangstelling heeft voor een zonwering aan de buitenzijde van de lichtstraat of aan de binnenzijde zullen wij u in contact brengen met Marino. Marino heeft jarenlang ervaring op het gebied van zonweringen en kan u goed adviseren.

HOGE KWALITEIT EN 10 JAAR GARANTIE

Het frame voor een Winters Lichtstraat wordt gemaakt van duurzaam Meranti hardhout. De buitenkant wordt afgewerkt met een hoogwaardige aluminium constructie.
Door altijd te werken met kwalitatieve producten en mensen geven we 10 jaar garantie op Winters Lichtstraten. En dat voor een hele scherpe prijs.