Lichtstraat in uitbouw

Het toevoegen van een lichtstraat aan je uitbouw resulteert in meer natuurlijk daglicht, waardoor elke hoek van de ruimte wordt gevuld door de warmte van de zon. Hier lees je alles over geschikte lichtstraten voor in een uitbouw (bestaande en nieuwe bouw), de plaatsing en zie je voorbeelden van projecten die wij met trots hebben gerealiseerd. Geniet binnenkort van zonnige ontbijten, een lichte en open leefruimte, direct in jouw uitbouw.

Voordelen van uitbouw met lichtstraat

Waarom een lichtstraat in je (bestaande) uitbouw plaatsen? Het meest voor de hand liggende voordeel is het binnenlaten van natuurlijk daglicht. Dit is niet alleen om de ruimte te verlichten, maar ook om een gevoel van ruimte te ervaren. Doorgaans zitten wij 85% van onze tijd binnen in huis of op het kantoor. Zonde, want daglicht creëert letterlijk en figuurlijk ruimte. Het plaatsen van een lichtstraat geeft een gevoel van verbinding met de buitenwereld en verhoogt de waarde van je woning. De esthetische aantrekkingskracht draagt dus bij aan het woongenot en de woningwaarde. 

In veel gevallen wordt een uitbouw voorzien van een plat dak en daarbij de deuren en raampartij verschoven. Een gevolg is dat het centrale punt, vaak de keuken of eettafel, minder licht vangt en het dus donkerder is. Het plaatsen van een lichtstraat op een uitbouw zorgt voor veel extra daglicht. Kortom, het is een duurzame investering in comfort en levenskwaliteit.

Welke lichtstraat voor mijn uitbouw?

Wanneer je overtuigd bent van de meerwaarde van extra daglicht, is het tijd om de juiste lichtstraat te kiezen. Voor een uitbouw zijn er diverse opties, variërend van vlakke lichtstraten in ieder gewenst formaat tot lichtstraten met geïntegreerde ventilatie en elektrische raambediening. Dit is mogelijk bij de zadeldak en schilddak lichtstraat.  

De afmetingen van je uitbouw, gewenste hoeveelheid licht, persoonlijke smaak en budget spelen allemaal een rol bij jouw definitieve keuze. Doorgaans is een lichtstraat het sluitstuk van de begroting in een uitbouw. Heb je een kleiner budget te besteden? Denk dan na over het plaatsen van een vlakke lichtstraat. Veel gekozen formaten zijn 3000 x 1000 mm vanaf €2.647,00 (dagmaat 2800 x 800 mm) en 4000 x 1500 mm vanaf €4.332 (dagmaat 3800 x 1300 mm). In dezelfde afmetingen zijn de lichtstraten zadeldak, en ons paradepaardje schilddak ook mogelijk. Heb je een specifieke afmeting in gedachten? Een lichtstraat in iedere gewenste maatvoering is mogelijk. Om je te inspireren zijn hieronder een aantal projecten van lichtstraten in een (bestaande) uitbouw toegevoegd.  

Schilldak lichtstraat

Schilldak lichtstraat

standaard formaat: 3000 x 1500

Zadeldak lichtstraat in uitbouw

Zadeldak lichtstraat in uitbouw

Maatwerk: 5100 en 4000 x 2000

Hellend dak lichtstraat in uitbouw

Hellend dak lichtstraat in uitbouw

standaard formaat 3000 x 1000

Zadeldak lichtstraat

Zadeldak lichtstraat

standaard formaat 3000 x 1500

Vlakke lichstraten in uitbouw

Vlakke lichstraten in uitbouw

Afm: 3150x1550 en 1320x1310

Plaatsing van een lichtstraat op een plat dak

Zoals je hebt gelezen is het mogelijk om een vlakke-, zadeldak- of schilddak lichtstraat te plaatsen op een plat dak. Door de lichtstraat goed te positioneren is het mogelijk om veel extra daglicht in de aanbouw te realiseren. De belangrijkste factor voor de hoeveelheid daglicht is de dagmaat van de lichtstraat. Dit is de afstand tussen de twee binnenwerkse maten van een lichtstraat, oftewel: waar het zonlicht doorheen schijnt. Tevens speelt de draaiing van de zon een rol. Door de lichtstraat goed te positioneren haal je optimaal rendement uit het daglicht. Bij het plaatsen van een lichtstraat wordt het kozijn van de lichtstraat gemonteerd op de inmiddels aangebrachte opstand. Het glas wordt daarna op het Winters Lichtstraten kozijn aangebracht en vakkundig afgekit. Als laatste worden de aluminium afwerkstrips aan de buitenkant bevestigd en wordt het geheel nogmaals afgekit in kleur. Wij geven standaard 10 jaar garantie op onze lichtstraten wanneer onze eigen specialisten de lichtstraat plaatsen.

Lichtstraat plaatsen in een nieuwe aanbouw

Zijn er plannen voor het plaatsen van een lichtstraat in jullie nieuwe aanbouw? Wij voorzien graag van advies of schakelen indien gewenst met de lokale aannemer. In een nieuwe aanbouw is eenvoudig rekening te houden met de daksparing voor een lichtstraat. Dit betekent dat er op voorhand rekening wordt gehouden waar het gat in het dak moet zitten voor het plaatsen van de lichtstraat. Wanneer dit bij de start van de aanbouw duidelijk is, zijn er weinig tot geen meerkosten als voorbereidingswerk. 

Lichtstraat plaatsen in bestaande uitbouw

In een bestaande uitbouw moet de daksparing nog worden gemaakt. De huidige dakconstructie wordt vaak aangepast met een reveling. Dit is een constructie van balken en liggers voor de opening in het dak, dat ervoor zorgt dat het zijn sterkte behoudt. De realisatie van een doorbraak in een betonplaat is kostbaarder vergeleken met een houten constructie (bijvoorbeeld voor een overkapping of een traditionele aanbouw). De realisatie van de sparing en het plaatsen van de opstand wordt niet door Winters Lichtstraten gedaan. Dit is efficiënter uit te voeren door de lokale aannemer. Wij hebben technische tekeningen beschikbaar voor de aannemer. Bij vragen kunnen wij je natuurlijk altijd voorzien van advies.

Veel gestelde vragen over lichtstraten voor een uitbouw

Bij Winters Lichtstraten is het mogelijk om de volgende lichtstraten te plaatsen op een uitbouw met plat dak: vlakke lichtstraat, zadeldak lichtstraat en schilddak lichtstraat. Wij bieden zowel standaard formaat als maatwerk lichtstraten.  

Ja, het is mogelijk om een lichtstraat op een bestaande uitbouw te plaatsen. Wij adviseren om aan de buitenzijde rondom de lichtstraat minimaal 50 centimeter ruimte te houden. Op deze manier is de lichtstraat goed bereikbaar en goed te onderhouden.   

In een uitbouw wordt vaak gekozen voor lichtstraten van 3000 x 1250 mm tot formaten van 4000 x 1700 mm. Deze formaten zijn in alle type lichtstraten te realiseren. 

Bij Winters Lichtstraten is een standaard klein formaat (2000 x 1000) vlakke lichtstraat mogelijk vanaf €2.164 en een midden formaat (3000 x 1000 mm) vanaf €2.647. Echter leveren wij bijna altijd maatwerk en is de prijs afhankelijk van afmetingen, glaskeuze, extra opties en wel of geen eigen plaatsing. Vul het offerte formulier in en ontvang binnen 1 werkdag een offerte op maat.        

Hoog rendement veiligheidsglas (dubbel) met zonwerende beglazing is de meest gekozen optie voor een lichtstraat in een uitbouw. Dit zorgt voor een zeer goed geïsoleerde lichtstraat. Wil je de ruimte de hoogste isolatiewaarde bieden? Kies dan voor triple hoog rendement veiligheidsglas. Dit wordt veelal toegepast in nieuwbouw woningen. Lees alle informatie op onze pagina glassoorten.             

Een dakopstand is de verhoogde dakrand die boven het dakoppervlak uitkomt bij een plat dak. De opstand is los te plaatsen op ieder plat dak en kan verschillen in vorm en hoogte. Uiteindelijk wordt de lichtstraat van Winters Lichtstraten geplaatst op de opstand.  

Onze lichtstraten zijn zowel voor de particuliere woningbezitter als de aannemer die een lichtstraat op een uitbouw, veranda of kantoorpand van één van zijn klanten wenst. Gebouwen waar esthetiek, ruimte en sfeer samenkomen, behoren tot ons specialisme. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Vul het offerte formulier in en ontvang binnen één werkdag een offerte op maat. Weet je de specifieke afmetingen van de lichtstraat niet? Geeft niets, vul ‘in overleg te bepalen’ in en wij nemen binnen een werkdag contact met jou op.

HOGE KWALITEIT EN 10 JAAR GARANTIE

Het frame van onze lichtstraten wordt gemaakt van duurzaam Meranti of Mahonie hardhout. De buitenzijde wordt volledig afgewerkt met onderhoudsvrij aluminium.
Door altijd te werken met kwalitatieve producten en mensen geven we 10 jaar garantie op Winters Lichtstraten. En dat voor een hele scherpe prijs.